2013. június 3., hétfő

Zöldfűszeres-olajbogyós körözött

Hozzávalók
  • tehén- vagy/és juhtúró
  • köménymag
  • pirospaprika
  • egy kanál margarin
  • egy kanál tejföl vagy joghurt
  • fekete vagy zöld olajbogyó
  • zöldpetrezselyem
  • zellerlevél
  • csalánlevél
  • pritaminpaprika
  • apróra vágott vöröshagyma

Elkészítés

A szokott módon körözöttet csinálunk. Juh- és tehéntúró keverékét vesszük alapul, de lehet lehetőségek és ízlés szerint vagy egyik vagy másik. Vágunk bele levétől lecsurgatott magozott fekete olajbogyót, rengeteg apróra vágott zöldpetrezselymet és friss zellerlevelet, kanál szárított csalánt, apróra vágott pritaminpaprikát. Kezdőknek a körözött elkészítése: 10 deka túrót egy üvegtálba teszünk, és villával összekeverjük egy kanál margarinnal, egy kanál tejföllel. Amikor már olyan szép selymesen kenhető, egy csipet sót, kiskanál pirospaprikát, csapott kiskanál őrölt vagy egész köménymagot keverünk bele. A hagyma fontos alkatrésze a hagyományos körözöttnek, de el is hagyható és akkor kicsit más íze lesz az egésznek, de úgy is nagyon finom. Juhtúróhoz kevesebb só kell, vagy egyáltalán nem. Ehhez az alaphoz lehet egyéni ízlés szerint a többi hozzávalót hozzákeverni. Ha van újhagyma, metélőhagyma vagy póréhagyma, bármelyik használható. Tipp gyomorproblémákkal küzdőknek, vagy akik nem bírják a nyers hagymát: a hagymát felvágva besózzuk, majd fél óra elteltével szűrőn hideg vízzel átmossuk és lecsöpögtetjük, hogy a gyomornak káros illóolajok eltávozzanak.