2013. június 3., hétfő

Roston sült busa fűszeres vajjal

A halhús magas telítetlen zsírsav tartalma miatt inkább érelmeszesedéssel küszködőknek ajánlható étel.
Hozzávalók
  • 4 darab egyenként kb. 20 dkg-os patkó alakú busa szelet
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 kis fej hagyma
  • csipet só
  • 1 teáskanálnyi őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • A fűszeres vajhoz: 8 dkg vaj
  • 1 ujjnyi póréhagyma
  • csipetnyi só
  • késhegynyi fehér bors
  • mustár
  • 1/2 citrom
  • A sütéshez: 2 evőkanál olaj

Elkészítés

A hagymát vékony karikákra, a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A halszeleteket sóval-borssal behintjük, és egy lapos edénybe tesszük. Rászórjuk a hagymát, a petrezselyemzöld felét, és ráöntjük a citromlével elkevert olajat. A halat így pácoljuk legalább 1 órát, többször átforgatva. Ezalatt elkészítjük a fűszeres vajat. Póréhagymát finomra vágjuk, összekeverjük a vajhoz, a petrezselyemzöld másik felét, és ízesítjük sóval, fehér borssal, mustárral, szűrt citromlével. Jól összedolgozzuk, majd alufóliában henger alakura formázva tálalásig mélyhűtőbe tesszük, hagyjuk összeérni az ízeket. Ezután a halat a pácléből kivéve letörölgetjük, kevés olajjal megkenjük. Megsütjük a visszamaradt páclével kenegetve. Tálaláskor a forró halszeletekre egy-egy karika fűszeres margarint teszünk, ami ráolvad. Köretnek könnyű saláta ajánlott mellé.