2013. június 3., hétfő

Ropogósra Sült Tészta Zsályával és Póréhagymával

Alacsony fehérjetartalma jelentős mértékben származik a növényi összetevőkből (a tönköly jó fehérjeforrás). Koleszterinből keveset, rostból viszont sokat találunk benne, az előbbi margarin használatával tovább csökkenthető.
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 11 dkg friss tönkölykenyérmorzsa
  • 11 dkg apróra vágott dió
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kávéskanál bazsalikom
  • 1 kávéskanál rozmaring
  • 1 kávéskanál oregano
  • 5 dkg margarin
  • 11 dkg reszelt sajt
  • Mártás:
  • 5 dkg margarin
  • 4 db póréhagyma megmosva és vékonyra szeletelve
  • 2,5 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 paradicsom meghámozva és felvágva
  • 2 evőkanál apróra vágott zsálya
  • só, bors

Elkészítés

Keverjük össze egy tálban a kenyérmorzsát, a diót, a fokhagymát és a fűszereket. Adjuk hozzá a margarint, majd keverjük bele a reszelt sajtot. Az így kapott masszát nyomkodjuk bele egy 20 cm-es formába. Addig süssük, amíg aranysárga nem lesz (kb. 20 perc). A szószhoz olvasszuk meg a margarint egy serpenyőben, és süssük benne a póréhagymát, amíg megpuhul. Keverjük bele a lisztet, majd adjuk hozzá a tejet, és állandó kevergetés mellett főzzük még 5 percig. Tegyük bele a paradicsomot, a zsályát és sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Öntsük a szószt a tésztára és süssük 20 percig.