2013. június 3., hétfő

Rakott hal káposztával

Érdekes a savanyúkáposzta és a hal párosítása, de energiaszegény ételt eredményez. Nagyon alapos a leírás, köszönet érte a feladónak.
Hozzávalók
  • 3-4 szelet bármilyen fagyasztott tengeri hal filé,
  • 1 közepes fej hagyma,
  • 30-40 dkg burgonya,
  • 50 dkg savanyúkáposzta,
  • só, bors, vegeta

Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, sós, vegetás vízben félpuhára főzzük. (Megjegyzés: a főtt burgonya levéből teljes kiőrlésű, vagy durum liszttel és vajjal készített rántással, kevés késztészta és 1 tojás felhasználásával tojásos rántottlevest készíthetünk.) A savanyúkáposztát legalább kétszer, de inkább háromszor, alaposan átmossuk. A hagymát ízlés szerint kicsi kockákra vagy szeletekre vágjuk, kevés vajon vagy olívaolajon megfuttatjuk, majd rátesszük a kifacsart káposztát és fedő alatt félpuhára pároljuk. Sóval, kevés borssal ízesítjük. A fagyasztott halat kevés vajban vagy olívaolajban erős tűzön mindkét oldalán 1-2 percig átforgatjuk, hogy éppen világosbarnára piruljon. Egy közepes zománcos tepsit vagy nagyobb jénai edényt kivajazunk vagy olívaolajjal kikenjük, beleszeleteljük a félig főtt burgonyát, rátesszük a halszeleteket és beborítjuk a káposztával. Minden réteget utánfűszerezhetünk még ízlés szerint sóval, borssal, vegetával. Az ételt befedjük (alufóliával is lehet) és alacsony lángon 25-30 percig sütőben sütjük. Ezután levesszük róla a fedőt (fóliát) és még néhány perc alatt enyhén pirosra sütjük. Diétás vagy fogyókúrás étrendben így fogyasszuk. Természetes táplálkozás esetén főtt tojás karikákat, füstölt kolbász szeleteket, chilit, tejfölt, bő fokhagymát illetve ízlés szerint más erős, zamatos fűszereket adhatunk hozzá. Figyelem: arra ügyeljünk nagyon, hogy a hal sütés közben nehogy szétomoljon, mert az esetleges szálkák nem láthatóan bekerülhetnek a káposzta vagy a burgonya közé és balesetet okozhat. A hal inkább kissé szívós maradjon, hogy megtartsa a szálkát.