2013. június 3., hétfő

Mákos habcsók

Ez a habos ínyencség keringési betegségekben nagyszerű desszert, mivel csak kevés nátriumot, koleszterint, zsírt rejt magában, és az olajos magvakban levő kálium, magnézium szívvédő hatású.
Hozzávalók
  • kb. 70 darabhoz:
  • 4 tojásfehérje
  • 1 ek citromlé
  • 25 dkg kristálycukor
  • 8 + 25 dkg áfonya vagy ribizlilekvár
  • 1 kk reszelt citromhéj
  • 20 dkg darált mandula
  • 10 dkg darált mák

Elkészítés

A tojásfehérjéket a citromlével verje félkemény habbá, majd meleg vízfürdőbe állítva verje teljesen keményre. Folyamatos habverés mellett kanalanként szórja bele a kristálycukrot, majd a kész habcsókmasszát húzza félre a tűzről és kicsit hagyja hűlni. 2-3 sütőlapot béleljen ki sütőapírral. A lekvárt törje át szitán, 8 dekát adjon hozzá a habhoz, majd óvatosan keverje bele a citromhéjat, a mákot és a mandulát is. Tegye a masszát egy kb. 1 centi átmérőjű csőrrel felszerelt nagyobb nyomózsákba. 2-3 centis távolságban nyomjon kis halmokat a sütőlapra, majd szobahőmérsékleten hagyja 2 órát szikkadni. Ezután kb. 150 fokra előmelegített sütőben süsse 40 percig a csókokat, félidőben nyissa ki a sütő ajtaját. Ha elkészült, fakanállal nyomja be a tetejüket anélkül, hogy átlyukasztaná, majd hagyja a sütőlapon kihűlni. A maradék lekvárral töltse meg a kis üregeket, majd hagyja az egészet megszáradni, nagyjából 24 órán át. Jól záródó dobozban 2-3 hétig eltartható. Tálalhatja fahéjas vagy szegfűszeges porcukorral megszórva is.