2013. június 3., hétfő

Hagymaleves

Olvasónk receptje valóban koleszterinszegény, ezért jó szívvel ajánlható egészséges étrend részének, de természetesen a magas vérzsírszintű betegek is diétájukba illeszthetik (tippünk: növényi alapanyagokból készült sajtféle is kapható, így teljesen koleszterinmentessé tehető a leves).
Hozzávalók
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 ek. olaj
  • 1-1,5 ek. liszt
  • csipet fehér bors
  • őrölt szerecsendió (ízlés szerint)
  • 1 db húsleveskocka
  • 4 dl víz
  • 3 dl növényi alapanyagból készült tejszín
  • reszelt sajt (ízlés szerint, lehet zsírszegény is)
  • 2 szelet pirítós kenyér

Elkészítés

A hagymát szálára vágom, és az olajon megpirítom. Majd a lisztet rászórva egy kissé tovább pirítom, végül hozzáadom a borsot és szerecsendiót, és felöntöm az előzőleg a vízben feloldott húsleveskockával. Forrás után hozzáadom a tejszínt, és ismételt forrásig melegítem, majd leveszem a tűzről. Tálalásnál a tányérba helyezett pirítósra reszelem a sajtot, majd forrón rászedem a levest. A növényi tejszín használatával - a sajtot leszámítva - koleszterinmentesen készíthetünk igen ízletes ételt. Jó étvágyat hozzá!